Aktuelnosti

Izabrano 15 finalista programa „Ideja za bolje sutra“

Završena je prva faza konkursa „Ideja za bolje sutra“. Tokom ove faze, koja je trajala od 6. juna do 17. jula, primljeno je preko 130 prijava preduzeća sa snažnom socijalnom misijom i proizvodima i uslugama koje mogu da predstavljaju Srbiju u inostranstvu. Nakon toga, 28. jula je održan sastanak Komisije koja je odabrala 15 socijalnih preduzeća koja su najbolje odgovorila na definisane kriterijume konkursa. Spisak finalista možete pogledati ovde.

Program „Ideja za bolje sutra“, sprovode UniCredit fondacija, Fondacija Ana i Vlade Divac, UniCredit Banka i Smart kolektiv, i u okviru njega će socijalnim preduzećima biti dodeljena bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 40.000 evra. Uspešnost konkursa potvrđuje veliki broj prijava od kojih je najveći deo stigao iz Centralne i Severne Srbije, ali nije zanemarljiv ni broj ideja iz Južne i Zapadne. Ideje se uglavnom odnose na proizvodnju organske hrane, izradu suvenira i inovativnih igračaka za decu, kao i na softverski inženjering i informacione tehnologije.

U drugoj fazi konkursa, koja će trajati u naredna dva meseca, eksperti će raditi sa odabranim finalistima na razvoju biznis planova koje će ocenjivati Komisija. Nakon toga, na osnovu evaluacije biznis planova, socijalne komponente, inovativnosti proizvoda/usluge, preduzetničkog duha i održivosti projekta, Komisija će odabrati 5 do 7 najboljih ideja koje će dobiti bespovratna sredstva u iznosu od 5.000 do 7.000 evra i stručnu podršku u daljem razvoju poslovanja.

Osim toga, socijalna preduzeća će dobiti i direktnu podršku od zaposlenih UniCredit Banke koji će značajno doprineti selekciji najboljih ideja i njihovom daljem razvoju. Zaposleni banke će učestvovati u procesu selekcije putem interne inicijative “Tvoj izbor, tvoj projekat”, nakon čega će, putem mentorstva, pobednicima obezbediti najvredniju podršku za dalje poslovanje - poznavanje tržišta i ekspertizu finansijskog sektora.